dissabte, 1 de febrer del 2014

Any nou, lluna nova i la Candelera



La data de cada Any Nou Xinès no és fàcil de calcular, però oscil.la entre el 21 de gener i el 21 de febrer, segons com caigui la Lluna. Simplificant molt i molt i molt, en l'astrologia xinesa, cda any està dedicat a un animal, que conformarà la personalitat de tots els nascuts durant aquell any.

El 2014, és l'any del cavall. I, per acurar-ho una micona més (però en realitat també simplificant molt dins l'astrologia xinesa), se li ha assignt l'element predominant aquest any, que és la fusta. (Atenció: no estem parlant aqui d'element químic, sinó d'element xinès que són: terra, aire, aigua, foc, metall i fusta). Així queda un molt bon any de cavall de fusta (segur que si hagués tocat rata d'aigua no se li hagués fet tant de rebombori).

En tot cas: bon any nou!!!



I demà, dos de febrer, és la festa cristiana de la Candelera, robada o apropiada de la festa celta de la llum, on es festejava el començament de l'arribada de la primavera: la deesa tornava a ser doncella i tot recomença.

Diu que si "la Candelera plora, la fred és fora, i si la Candelera riu, el fred és viu", però també n'hi ha que ho relacionen amb la lluna, associant plora amb lluna nova, que potser fins i tot podria tenir una mica més de sentit metereològic.

Així doncs, ahir era lluna nova i la Candelera és demà. Podriem dir "si la Candelera és nova, el fred és fora", i llavors, tindriem un hivern suau, sense grans fredorades, a veure què serà...

El dia 3 de febrer, és sant Blai, i a Castellà hi ha una dita "per San Blas, la cigüeña verás", que fa referència a la tornada de les cigonyes, a fer niu cap aquí, "i si no la vieres, año de nieves", per tant la segona part de la dita també serveix per predir el temps

I també aquest cap de setmana és el "dia de la marmota", que, com en alguns pobles del Pirineu amb l'ós, és un altre animal que serveix per predir el temps que farà. Una de les marmotes més famoses viu als Estats Units i es diu Phil. El 2 de febrer surt del seu cau, i si "veu la seva ombra", és a dir, si fa Sol, vol dir que encara queden sis setmanes d'hivern. Si el dia és núvol, significa que l'hivern no durarà gaire més.

Al Pirineu, com deiem, l'ós serveix per predir també el temps, suposo que més o menys de la mateixa manera. Quan els óssos van deixar de ser un problema (per que es van extinguir), encara va quedar com a record el Ball de d'Ós o de l'Óssa, en alguns poblets.

M'ha vingut al cap aquest episodi de Gran Nord: Capítol 1: Els Grans Canvis



Per saber més sobre les hibernacions animals: http://zoologik.naukas.com/2014/02/02/por-la-candelera-sale-el-oso-de-la-cueva/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=por-la-candelera-sale-el-oso-de-la-cueva

Actualització 2 de febrer: La Candelera ha "rigut", és a dir, a fet Sol tot el dia. Per tant, "el fred és viu". Pel contrari, si ens basem en la lluna, com que és nova, ha "plorat", per tant, "l'hivern és fora". Estarem atents a quin temps fa d'aquí a la primavera...








1 comentari:

  1. genial la peli,,es una seria de tv3 ???
    no se si lo sabes ,,,pero es mi año chino ...soy cavall o sea yegua del 1954....
    y hoy que es la candelaria,,, por costumbre en francia se comen crepes...

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011