divendres, 24 de maig del 2013

2013, primavera plujosa.

Al final d'aquest hivern, no sé que va ser primer, però, resumint, el corrent en jet, un corrent d'aire que viatja d'oest a est en aquest hemisferi nord,  va canviar de latitud, i va passar més cap al sud. Va ser perque es va crear  un passadís en mig de l'Atlàntic i l'anticicló, la zona d'altes pressions (una zona d'aire més calent) es va anar desplaçant cap al pol nord, i aquest aire escalfat va anar desplaçant l'aire fred que estava en el pol nord cap a Europa, cap al sud, passant per Noruega, una mica d'Alemània i els països d'allà, França i al final, s'escola per sobre els Pirineus i arriba aquí.

Buenu, més o menys.

Això fa que arribi més aire fred continental que, en topar-se amb l'aire calent del sud, que va pujant, provoca aquesta primavera tant canviant i plujosa, plena de núvols, aigua i vent.

A latituds normals, el corrent en jet fa que tinguem altes pressions, és a dir, bon temps. Les borrasques i el mal temps estan restringuides al nord d'Esuropa.

Quan el corrent en jet baixa de latitud, com està passant ara,  molt a prop nostre, es donen xocs de masses d'aire a diferents temperatures i, per tant, a diferents velocitats i alçades.

Això provoca núvols i temps variable, molt difícil de predir, ja que depen molt de l'orografia de cada zona.

Fotos d'en Josep Serra;


18 de maig:


17 de maig:


14 de maig:

11 de maig:


Feia molts anys que no es complia la dita, pel maig cada dia un raig. De resultes de tot això, se'ns ha emplenat el pantà de Boadella.

Fotos de la Pilar Nadal:

2 de març de 2013:


24 de maig de 2013:

En aquesta foto, en primer pla, es veu la fusta cremada de l'incendi de l'estiu, branques carbonitzades que els torrents i rius han portat des de les muntanyes al pantà.

Video del jet stream, o corrent en jet.



3 comentaris:

  1. Molt interessant, a veure si el canvi cilmatic, per la pujada mitjana de la temperatura a la Terra, canviarà aquest corrent i provocarà moltes primaveres com aquesta. De totes maneres, ha sigut molt bo per la vegetació, en especial a la zona del incendi on es veuen molts brots tendres, a més de la reserva d'aigua que tenim a gairebé tots els pantans de Catalunya.
    Pilar Nadal i Arnau

    ResponElimina
  2. Gràcis Pilar. Tanmateix, la pujada de temperatura que dius sembla que s'ha aturat i, precisament, un petit refredament mundial ha provocat la baixada de latitud del corrent en jet. Sembla ser que el Sol ha entrat en un periode de baixa activitat, refreda menys, i això farà que tinguem primaveres com les d'abans, fredes i plujoses. A partir del 15 de juny, la situació canviarà, diuen els entesos, i tindrem una onada de calor abans o per Sant Joan. Aviam si es així.

    ResponElimina
  3. ya volvi a casa .....y pude observar como en francia tambien esta primavera es muy mojada...muchos
    campos bajo agua y frio ....entre 4 y 6 gr. por las mañanitas....brrrrrr...
    tu explicacion es muy interesante y facil de entender...a ver cuando el anticiclon de los azores se
    decide a moverse en buena direccion

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011