Doncs aquest any no he rebut cap innocentada, o potser no he estat conscient si algú me la fet...però si que n'he participat en una....
Us deixo l'article publicat avui, a l'Empordà:
NO ÉS BROMA
Hi ha curiositats dels animals i el medi ambient que els envolta que sembla impossible que siguin veritat. Però encara que el dia s’escau, tot el que s’escriu a continuació és totalment verídic. O no?
Els gats no veuen en la foscor. Si no hi ha una mica de llum, per escassa que sigui, en la foscor més absoluta els gats, com la resta dels animals, no veuen res. Ara bé, en el fons dels ulls dels gats hi ha com una mena de mirall, que s’anomena tapetum lucidum, que reflexa i amplia la poca llum que hi ha a la nit. Per això els ulls brillen intensament quan la llum els toca. Els gats tenen un camp de visió molt més ampli que nosaltres i poden veure la llum ultraviolada, cosa que els hi permet distingir més coses que nosaltres. Ara bé, durant el dia, els gats veuen molt pitjor que les persones.
El Triops cancriformis és un animalet amb pinta de cranc amb cua que viu en el clot d’Espolla, al Pla de l’Estany i en altres basses més allunyades. Està considerat un fòssil vivent, ja que, com a espècie, porta en la terra des del Triàsic, fa 220 milions d’anys. El problema és que en les basses on viu, no hi ha aigua sempre: de tant en tant s’assequen, i no se sap mai quan tornaran a emplenar-se. Quan no hi ha aigua, els triops moren, però abans posen multitud d’ous que queden enterrats en el fang, i que eclosionen quan la bassa torna a emplenar-se d’aigua.
El cavallet de mar, molt comú antigament en el nostre litoral, és l’únic mascle animal que queda embarassat. La femella del cavallet li passa els ous fecundats a una bossa especial que té el mascle. Quan arriba el moment, és el mascle que dóna a llum a les petites cries de cavallet. El part pot durar dos dies.
La pregadéus o Mantis religiosa és un insecte depredador i molt agressiu que s’alimenta d’altres insectes, principalment mosques o mosquits. Quan el mascle i la femella s’ajunten per reproduir-se, la femella acaba menjant-se al mascle. Hi ha moltes teories sobre aquest comportament, però encara no sé sap ben bé perquè ho fa.
Quan a l’estiu diem que ens piquen els mosquits, en realitat no ho estem dient bé, perque els mosquits no piquen, s’alimenten del nèctar de les flors. Són les femelles de mosquit les que piquen, perque necessiten una gota de sang per poder fertilitzar els ous.
Font |
Els arbres tenen diferents estratègies per passar l’hivern i no congelar-se: hi ha arbres, els caducifolis, que xuclen totes les substàncies que tenen les fulles abans de deixar-les anar per a que no es congelin i posin en perill tot l’arbre. Les fulles van agafant el característic color marró de la tardor, quan van perdent les substàncies nutritives. El roure fa servir aquest sistema, però no fa caure les seves fulles, que romanen en l’arbre fins que surten les noves. Els arbres de fulla perenne, com els pins o les oliveres, solen tenir les fulles en forma de punxa o molt estretes, això impedeix que es congelin, i així resisteixen l’hivern.
Què penseu? Tot és possible?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Potser teniu alguna cosa a dir: