dimecres, 30 de novembre del 2011

Per que cauen les fulles?

Article publicat a l'Empordà, el 29 de novembre de 2011

Per què cauen les fulles dels arbres a la tardor?

Estem al bell mig de la tardor, època en la qual alguns arbres deixen anar les fulles, empeses, algunes vegades, pel vent, que accelera la caiguda. Les fulles que cauen són de color ataronjat, groguent o marró, i algunes semblen seques.

Hi ha d’altres arbres, en els mateixos indrets, que no perden la fulla, i la mantenen sempre verda. Segur que recordem que els arbres que guarden la fulla a l’hivern s’anomenen de fulla perenne, i els que la perden, caducifolis, amb fulla caduca. Un cas especial és el del roure que, tot i que les seves fulles es tornen seques, les conserva a l’arbre fins que, a la primavera, en surten de noves.

Les fulles dels arbres són la fàbrica d’aliment de la natura. Per un procés anomenat fotosíntesi, que vol dir “unir, o crear, a través de la llum” les plantes poden aprofitar l’energia solar i convertir-la en aliment. Aquest fet és el que diferencia planta i animal. Però....un moment, fem un incís: hi ha uns organismes que no fan la fotosíntesi, però no són animals: els bolets!!!

Reprenent el què explicàvem, per fer la fotosíntesi cal tenir un pigment determinat per captar l’energia del Sol: la clorofil·la, que nosaltres veiem de color verd; és per això que les plantes són verdes.

A la tardor, els dies s’escurcen de mica en mica, i aquest fet indica als arbres que han de posar en marxa els mecanismes per aguantar el fred de l’hivern. Per alguns arbres, els de fulla gran i ample, no els hi surt a compte exposar les seves fàbriques d’aliment a congelacions o nevades: si les fulles es congelen, tot l’arbre es podria morir. Cal donar-se compte, que els arbres perennes tenen, en general, unes fulles petites o en forma d’agulla, la superfície de les quals és molt més reduïda, i no pateixen tant el fred.

L’estratègia utilitzada pels arbres caducifolis, doncs, és fer caure les fulles. Abans, però, caldria poder aprofitar tot el que hi ha a dins, per poder passar el fred en un estat d’hivernació, sense creixement, i literalment, esperant la primavera.

El primer que l’arbre retira de les fulles és el pigment verd, que ja no s’utilitza per fer la fotosíntesi: paren la producció d’aliment. En marxar la clorofil·la, es poden observar altres pigments secundaris que estaven emmascarats: són els colors grocs, taronges i vermells de les fulles de tardor: xantofil·les, antocianines i carotens (sí, sí, el mateix carotè que dóna color a la carrota!)

Vaig prendre aquesta foto durant la primera ruta a cavall que vaig fer, al 2006, un dia que estàvem perduts al mig del Massís de Madres, a la Catalunya Nord. Quin privilegi perdre's dins una fageda a la tardor!


Es pensa que pintar les fulles d’aquests colors ajuda als arbres a conservar-les una miqueta més, i a aprofitar el poc aliment que hi pugui quedar. A més, quan les fulles marronoses cauen a terra, la descomposició d’aquests pigments en el sòl fa que no pugui créixer gaire res, i els arbres es desfan així de possibles competidors.

Resumint la resposta a la pregunta en una sola frase: els arbres es desprenen de les fulles perque, a l’hivern, consumeixen més del que podrien produir. Una altre lliçó de la natura.

4 comentaris:

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011