divendres, 5 de novembre de 2010

HOAX i la teoria del rumor

Hoax és la paraula que es fa servir per anomenar la informació, errònea o tergivesada, que ens arriba d'algun amic o comegut, per correu electrònic. Es pot traduïr per enganyifa, engany, mentida o, millor, rumor.

En canvi, la informació que porten és tant interessant que es converteixen en cadenes que va passant de correu en correu, recaptant adreces electròniques que deixem alegrement en els missatges, fins que arriba a algú que li interessent molt aquelles adreces. I les pot copiar, sense problemes. Jo mateixa he copiat alguna que m'ha interessat. Imagineu que poden fer si la informació arriba a algú que li interessi de debó.

Ultimament, no sé si és perque em fixo més o és que en temps de crisi proliferen els rumors, que he rebut uns quants hoax, advertint-me de perills per la salut i animals en desaparició, inclosos humans adolescents.

Perque els rumors, al igual que els hoax, es propaguen si porten informació sobre algun tipus de perill i/o persones que demanen ajuda per altres persones properes o familiars, o la demanen per animals que estan tancats, o en perill d'extinció. Potser d'aquests en rebo més per la professió... no sé. També n'hi ha que porten informació interessant, com consells alimentaris, no sempre del tot certs...

Una altre característica comuna és que són atemporals. Sempre comencen: fa un mes, la setmana passada, l'altre dia..... Així, sense data de cap classe, poden viure eternament de correu en correu.

Generalment citen fonts o referències difícils de comprobar: segons un estudi fet en la Universitat de Michigan. Els estudis no els fa TOTA la Universitat, sinó que estan firmats per un departament determinat de la Uni, i per doctors o llicenciats amb nom i cognom (que segurament trobaràs per internet, amb l'estudi en qüestió, si busques una mica)

I doncs, per què la gent fa circular hoax i rumors? qui comença?. No se sap. N'hi ha rumors que van en contra d'algú determinat (el govern, un partit polític, els catalans....) i n'hi ha que són quasi inocus (aquí entrarien els acudits). Suposo que també algú se'ls inventa per veure fins on arriben o quantes voltes donen. També poden provenir d'una notícia mal donada, o no donada.

http://internalcomms.com.ar/la-teoria-del-rumor-explicada-en-una-imagen/

Les persones, quan ens falta informació, ens ho inventem: comencen els rumors i els hoax, circulen a una velocitat de vertigen, i no acaben mai, sempre tornen....com els vells rockers.

Vaig a obrir una etiqueta de hoax i rumors i anirem analitzant els que vagi rebent.

Referències:


- http://edmolnegos.wordpress.com/2008/10/28/teoria-de-los-rumores/


- http://www.monografias.com/trabajos11/rumonot/rumonot.shtml


- http://www.segu-info.com.ar/malware/hoax.htm


- http://www.rompecadenas.com.ar/hoaxes.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011