dimecres, 10 de juliol del 2013

Deseadito, el toro bo dels sanfermins 2013.


Deseadito és el primer dels 48 toros que han de morir en la plaça de Pamplona. De fet, hores d'ara ja porta tres dies mort i és molt probable que es trobin les seves restes en alguna hamburguesa, i la cua, segurament ja deu haver estat digerida per algun turista, en forma de tapa de rabo de toro.

Com és costum, a Pamplona i altres localitats del Reyno de Navarra, durant les festes del sant de torn, els mozos condueixen els toros des d'on han estat descarregats fins a la plaça de toros, per la corrida de la tarda. Aquestes carreres, que devien començar amb els quatre nois del poble, han assolit un renom a nivell mundial i milers de persones s'animen a apropar-se a Pamplona i participar en l'encierro.

El primer encierro, el del dia 7 de juliol, ha caigut aquest any en diumenge, i hi havia molta gent, gran part, segurament que no havia dormit en tota la nit, siguent com era la revetlla de la festa grossa, ho devien celebrar a lo grande. Els toros eren de la ganaderia Alcurrucén, de Toledo, que, segons la premsa, es caracteritza per tenir toros coloraos, molt ràpids en la carrera i bastant mansos; perfectes per un dia en què el risc més gran el representava la quantitat de gent a la ciutat.



A mitja carrera, Deseadito, marcat amb el núm 58, va relliscar i es va emportat per devant a Ambicioso, marcat amb el 118. Els altres han seguit i ells dos s'han separat de la manada, dels seus companys i dels cabestros. Envoltats de gent, en pocs segons han quedat ells dos també separats, perduts en un mar de crits blanc i vermell.

El toro ha optat per anar endevant a trot lent, els mozos i els pastors l'anaven ajudant...fins que, devant d'ell, i per un motiu que no he trobat enlloc, s'ha fet un tap de gent. Un tap de gent enmig del carrer per on han de passar els toros!!!! increïble l'ésser humà, pasmat, pasmat.


Deseadito va veure tot allò, i es va aturar. Per un moment va quedar envoltat de mozos.


El toro podia haver embestit, la gent no tenia cap manera d'escapar-se, no arribaven a les valles, el toro els tenia a punt.......no ho va fer. Es va limitar a mirar, girar-se i intentar anar cap a un altre costat.


Video de l'encierro:

Relliscada: minut 2:15 del video
Tap humà: minut 3:50
Ovació quan l'animal entra en la plaça: 4:46




Aquí els toros ja en la plaça, esperant la corrida. Deseadito és el que ens mira
Ironies del destí, Deseadito va ser el primero de la tarde:
La faena del mestre Antonio Ferrera. El pobre Deseadito em fa l'efecte que no entenia res...


Referències:

- Diari notícies de Guipúzcoa

- Blog Sanfermin Encirrros, El paseo de Deseadito

- Noticias de Navarra: Deseadito se contiene en el callejón

- Resum de la corrida de la tarda

- Deseadito pone la angustia

i per deformació professional: consells per correr a l'encierro


Jo no he estat encara mai a les festes de San Fermín, però tinc pendent d'anar-hi en algun moment d'aquesta vida.

1 comentari:

  1. la fiesta es muy divertida,,,peligrosa,,espectacular,,,,,pero si todo el publico ha gozado gracias al toro,,porque lo matan si es el protagonista,,,,deberian cambiar el guion,ya es hora

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011