dissabte, 13 de juliol de 2013

La Feria de Céret

Ceret és una vila de la Catalunya Nord, que diem aquí, capital de la comarca del Vallespir. Van passar a ser administrats pels francesos pel Tractat dels Pirineus, al 1659, i actualment és és una comuna del departament dels Pirineus Orientals, al sud de la France.

Anualment, pel 14 de juliol, celebren una festa popular en plan fira: es ballen sardanes i es reviuen altres tradicions catalanes, com són: riure i cantar,  anar de copes a les bodegas, emocionar-se durant els abrivados i assistir a les corrides de braus. Tot molt català. Aquest és el programa de la Feria.

Els abrivados
Són una mena de correbous però que en comptes de ser un piló de gent descontrolada corriguent entre toros, són vaquers (potser també aficionats, ves a saber....) a cavall que condueixen els toros. La Camargue, no gaire lluny, és una terra d'aiguamolls on es crien toros i cavalls. Tenen una raça de toros pròpia i una raça de cavalls pròpia també: cavalls que neixen negres i es tornen totalment blancs quan es fan grans i toros de grans cornamentes.Els abrivados tenen pinta de ser bastant salvatjots: quan passen els toros conduits pels genets a cavall, hi ha un número limitat de joves (que per la pinta semblen de l'equip de rugby local) que intenten empaitar els toros. Per això els cavalls i genets avancen el més ràpid possible per tot el recorregut. La resta de la gent mira. Tot molt català.

Festes de l'any passat:Les bodegas
No he trobat massa info sobre les bodegues, però deuen estar a mig camí entre el que aquí coneixem per barraques i els macroconcerts,. No sé. Aquest és l'ambient de la bodega anomenada de les noies: video. Molt català, també.

La festa catalana
Demà a les cinc de la tarda, amb els Castellers de Sant Jean Pla de Corts, els Castellers d'Olot, la colla Gegantera de Perpinyà i la colla sardanista "Iris". Molt català.

Les corrides de braus
Ahir es va fer una novillada i una corrida,  i demà diumenge n'hi ha una corrida a les 11h del matí i una a les sis de la tarda. Val a dir que les corrides estan organitzades per una associació d'aficionats, l'ADAC. Podeu veure els toros a Ceret de Toros, i aquí.

La banda de música que acompanya les corrides de Ceret i altres pobles de la zona és una formació de cobla. De fet, es toquen sardanes i pasodobles mentre toregen, i és tradició tocar la Santa Espina abans del cinquè toro. Tot molt català.


Martinev corrida Céret Musique avant le 5ème... per sraliv

La plaça de toros està rotulada en català (quadrilles, corralers...) i es veuen bastantes senyeres.

Deixo un video de la novillada d'ahir. Si no teniu estómac per veure com torturen el jove toro, podeu passar, des que comença la corrida fins el minut  4:08 (és un compte enrere).  Als 00.52 es veuen els auxilars de plaça, enrasant l'arena, vestits de hereu català amb la barretina i tot.
Tradicions catalanes de tota mena................................................................................................

Lloc oficial de la Feria

Les 10,11,12, 13 et 14 Juillet 2013, la Ville de Céret revêtira ses plus beaux habits de lumière pour sa traditionnelle Féria.
Le week-end, tant attendu par des milliers de visiteurs et tout le Pays Catalan, un week-end aux couleurs Bleu et blanc, un week-end de fête « la vraie » et des traditions catalanes, ou  vous pourrez :
•    vibrer au son des sabots des chevaux et des toros pendant les abrivados,
•    passer de bons moments entre amis ou en famille, à l’ombre des bodégas,
•    découvrir l’art taurin avec le tout nouveau marché artisanal,
•    admirer les danses folkloriques et la culture traditionnelle catalan
•    vous enivrer au son des nombreuses bandas qui sillonneront les ruelles de Céret,
•    Rire, chanter, vous amuser avec les nombreux groupes et dj’s qui vous feront danser sur leurs musiques jusqu’au bout de la nuit ………..
…………………pour que la Féria de Céret reste l’une des plus belles férias conviviales de France.
La Féria de Céret ne s’explique pas, elle se vit intensément, ce qui fait tout son charme et tout son attrait. C’est pour cela que nous voulons que cette énorme Fête Populaire
soit encore plus belle avec Vous !
Les présidents


Traducció:

Els dies 10, 11, 12, 13 i 14 de juliol de 2013, la Vila de Céret s'empolainarà per a lluir durant la seva tradicional Feria.

El cap de setmana, tan esperat pels milers de visitants i tot el País Català, un cap de setmana de colors blaus i blanc, un cap de setmana de festa "veritable" i de tradicions catalanes, on podreu:

- vibrar al so de les peülles de cavalls i toros durant els abrivados
- passar bon moments entre amics o en família, a l'ombre de les bodegas
- descobrir l'art tauní amb el nou mercat artesanal
- admirar les dances floklòriques i la cultura tradicional catalana
- embriagar-vos al so de les moltes bandas que circulen pels carrerons de Céret
- riure, cantar, divertir-vos amb els numerosos grups i dj's que us faren ballar al so de les seves músiques durant tota la nit.......

-------per que la Feria de Céret és una de les més boniques i agradables feries de França.
La Feria de Ceret no es pot explicar, s'ha de viure intensament per trobar el seu encant i tot el seu atractiu. Per això volem que aquesta enorme Festa Popular sigui encara més bonica amb vosaltres!

Els presidents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011