divendres, 11 de febrer del 2011

Els cavalls reconeixen les plantes tòxiques?

No ho sé.

Si parlo per experiència, sempre he sentit a dir que els cavalls poden reconéixer les plantes tòxiques si estan pasturant, però no les reconeixen si estan tallades o els hi dones amb el ferratge o pinso.

Astúries 2010. Cavalls pasturant  herba i bruc d'hivern

Això té una explicació lògica, ja que les plantes fresques tenen més gust que les seques o les que estan tallades. Mentre el cavall pastura, tria les plantes que més l'hi agraden. Si té suficient espai i varietat de plantes, potser es menjarà alguna que, encara que no li agradi, li vagi bé en aquell moment, com fan els gossos, que de vegades, mengen algunes plantes per "purgar-se".

Si el cavall no disposa de prou aliment, no tindrà tanta consideració i menjarà el que trobi, sigui tòxic o no.

Tabac. Nicotiana tabacum
Hi ha algunes plantes que, evidentment, són tòxiques. Per exemple, la planta del tabac. Recordo haver llegit en algun llibre de text que si injectaves, directe a la vena d'un cavall, el contingut en nicotina d'una cigarreta, el cavall moria intoxicat.

Tanmateix, si desfàs una cigarreta i li dons a un cavall per a que se la mengi......se la menja sense problemes. Llavors, no detecta que s'està menjant una planta verinosa?

De la família del tabac també són les patates, les tomates, les esbergínies i els pebrots. Algunes parts d'aquestes plantes i els fruits quan no estan del tot madurs, poden provocar toxicitat degut a la presència de solanina, el seu principi actiu. No conec ningú que doni aquestes plantes als cavalls....però en la natura, els cavalls se les menjarien?

Farigola. Tymus vulgaris
Les plantes aromàtiques també contenen principis actius que, en grans quantitats, poden resultar tòxics. Mai he vist un cavall menjant farigola, orenga o romaní. Aquestes plantes, com diu el seu nom, contenen olis que s'alliberen en tocar-les, per això fan olor. Aquí no hi ha problema: nosaltres, amb 9000 cèl.lules que detecten olors en el nas, distinguim perfectament la seva fragància. Els cavalls, amb el doble de cèl.lules especialitzades en l'olfacte, no crec que tinguin problemes.

Sempre s'ha pensat que els cavalls i els animals en general, fan servir el seu instint per saber quines plantes són tòxiques i quines no. També hi ha qui diu que és la mare que ensenya al poltre quines plantes pot menjar i quines no. Això últim és difícil de comprovar ja que caldria fer un estudi amb cavalls salvatges que tinguessin mooooolt d'espai per pasturar i moooolta varietat de plantes en les pastures. Amb la domesticació, separem els poltres de les seves mares als sis mesos, algú que d'altre abans, tot just quan acaba de mamar i comença a menjar com un adult. No sé si en aquest temps el poltre té ocasió d'aprendre sobre plantes tòxiques.

En els llibres i per internet es llisten unes quantes plantes habituals que poden ser tòxiques pels cavalls, i, segurament, per les persones i també per altres animals. Repasem algunes:

Baladre. Nerium oleander

El baladre és una planta ornamental mooooolt tòxica. Una sola fulla és capaç de matar un cavall. És tòxica també pels humans, però es cultiva fàcilment i és molt vistosa.

Creix espontànea en clima mediterràni, en les rambles, que són les lleres seques dels rius.

Més info  -  WiquipèdiaHypericum perforatum

L'hipèric o herba de Sant Joan, una de les meves plantes remeires preferides. Macerada en oli d'oliva i usada sobre la pell cura petites ferides, eccemes, cremades i cops.
S'ha demostrat però, que el seu consum via oral pot portar a la depressió, entre d'altres coses. Hom pensa que pels cavalls és tòxica, i mai he vist cap cavall que se la mengés.

Viquipèdia

Senecio iaequidens

El seneci és una planta molt perillosa i, en canvi, no consta en les llistes que he trobat per internet, on si n'hi ha d'altres molt menys tòxiques com les fulles d'alzina, els aglans o les falgueres.

Aquesta delicada planteta de margarides grogues és una planta invasora que s'ha estès pel tot el món, provinent de Sud-àfrica.

Els estudis diuen que com que el bestiar no la menja, es reprodueix molt, deixant anar una substància que impedeix que d'altres plantes germinin, i invaint tot el prat ràpidament.

De fet, si us hi fixeu, sempre veureu la mata aïllada. He acostat alguns cavalls a aquesta planta i mai cap no ha fet un intent de mossegar-la.  Info sobre la planta a Sud-amèrica. En "les plantes invasores de la Garrotxa" (al final, apartat referències) es descriu com ha entrat a l'Empordà.

Taxus baccata. Astúries 2010

El teix és un arbre lligat a la màgia i es plantava prop de les esglésies. N'hi ha un parell en el pati de l'església del castell de Requesens. Com es veu a la imatge, pot arribar a créixer molt.

Tot l'arbre és verinós llevat de la carn dels seus fruits: unes boletes vermelles d'aspecte temptador. Pels cavalls és mortal, a les vaques les fa abortar i les cabres ho poden tolerar. Els ocells s'alimenten de les boletes i escampen les llavors del teix.

A part del verí, la seva escorça conté una substància que s'està provant com a anticancerígen.

Per aquí l'Alt Empordà, no cal que ens preocupem del teix: és bastant difícil de trobar.

Viquipèdia


Astúries 2010
Les falgueres són una altre planta que ha donat lloc a llegendes i mites. També té propietats medicinals.

- http://www.drplanta.com/helecho-macho/

- màgia

- Viquipèdia


En aquesta foto es veu com el cavall prefereix l'herba curta a les falgueres.


En la següent es pot veure que, com que no hi ha res més al voltant, el mateix cavall menja falgueres. Jo diria que les prova, les tasta, tant un com l'altre.


Les fulles de l'alzina són bones pels cavalls que tenen diarrea. Però si les mengen quan no en tenen......provoquen estrenyiment. Els fruits de la rosa mosqueta s'anomenen "tapaculos" en algunes zones d'Andalusia, perquè tenen el mateix efecte.

Potser continuaré amb més plantes en una propera ocasió.Referències:

- les plantes invasores de la Garrotxa

- foro de La Equitación

- Blog Didactica Equestre

- American Quarter Horse

- Centro de nutrición equina

- Intoxicacions en cavalls

- Els sentits dels cavalls

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011