dijous, 3 de febrer de 2011

El projecte Pascua Lama i els HOAX relacionats

Segons la pàgina web dels seus impulsors, l'empresa BARRICK:

Pascua–Lama es el primer proyecto minero binacional del mundo y consiste en desarrollar una mina de oro a rajo abierto, ubicada  a más de 4.000 metros  de altura  en la frontera de Chile con Argentina.

Por el lado chileno, Pascua se ubica en la Provincia de Huasco, Región de Atacama, mientras que por el lado argentino, Lama se sitúa en la Provincia de San Juan.

Para Pascua-Lama se proyecta una inversión estimada de entre los US$2.800 y US$3.000 millones y una vida útil de al menos 25 años y cuenta con reservas comprobadas de 17.8 millones de onzas de oro que contienen 671 millones de onzas de plata. 

Podem o no està d'acord amb l'extració de recursos naturals de la Terra, però si volem seguir vivint tal com ho fem, no hi ha més remei. Necessitem or per fer funcionar els ordinadors, els mòbils i ves a saber quantes coses tecnològiques més. Afortunadament les lleis socials i ambientals són molt restrictives i més en aquests països, plens de natura en estat salvatge i amb un gran part del territori protegit sota la figura de parcs naturals.

Recomano fer una ullada a la pàgina web on s'explica i es data el procés d'aprovació per obrir la mina en els dos països, tràmits que han durat més de 7 anys.

Així que, en rebre aquest correu, no queda més que tractar-lo d'hoax perquè:

- és un punt de vista parcialista i absolutament tendenciós

- Pascua Lama ja està en actiu: el missatge arriba tard i, com que no hi ha cap data, ens fa creure que encara estem a temps de salvar-lo.

- el missatge demana que es reenvii massivament i, a més, que apuntis el teu nom en una llista que, quan arribi a 1000 has d'enviar a una direcció de correu que no existeix!

Per tant té tots els ingredients per ser un hoax, encara que amb una base més o menys real.

Inici de l'hoax -----------------------------------------------------------------------------

Asunto: FW: Chile, Argentina y parte del mundo en peligro


Necesitamos ser mil personas para que el asunto sea tratado!!! 

Desde el 4 de junio aplazamos la fecha para que se iniciara con el proyecto PASCUA LAMA pero el tiempo se nos acaba!!!!
Grandísimos depósitos de oro, plata y otros minerales han sido encontrados bajos los glaciares.

Para llegar hasta ellos será necesario quebrar y destruir los glaciares -algo nunca concebido en la historia del mundo- y hacer 2 grandísimos huecos, cada uno tan grande como una montaña, uno para la 
extracción y otro para el deshecho de la mina.

---------------Bé, segons aquest mapa, no hi ha cap glaciar dins el límit de la futura mina -------

El proyecto se llama PASCUA LAMA. La compañía se llama Barrick Gold. La operación esta siendo planeada por una multinacional de la cual es miembro George Bush padre...
Ballena blanca


El gobierno Chileno ha aprobado el proyecto para que empiece este año. La Única razón por la cual no ha empezado aún, es porque los campesinos han obtenido un aplazamiento.

Morsas


----------------El primer rètol és de l'oposició al projecte (però sense data), que sempre han d'existir aquestes oposicions, si no les empreses del sector, i en general totes les empreses, tirarien pel dret, fent veritables destrosses, com es feien abans. Ara també en fan de destrosses, però una mica més mitigades pels estudis d'impacte ambiental. A més, la gent de la zona tenia moltes coses a dir, i moltes exigències a fer. No oblidem que seran ells qui treballaran a la mina i també qui hauran de "menjar-se" els residus.

No m'he dedicat a investigar si Bush pare està o no implicat en el projecte..

Això del govern xilè és totalment atemporal: què vol dir "este año"?. A més. A hores d'ara ja sabem que el projecte s'està portant a terme.

Per altra part, no sé què fan les fotos de caps d'olla blancs i morses, tenint en compte que la mina és al mig de Xile i Argentina, és a dir, en els Andes   ------------------------------------

El mundo debe enterarse de lo que esta pasando en Chile ... El lugar por donde empezar a cambiar el mundo es nuestro lugar.
Se ruega a la persona numero 1.000 que reciba este mensaje mandarlo anoapascualama@ yahoo.ca, para que sea remitido al gobierno Chileno.

ElÁrtico

No a la mina abierta Pascua Lama en la cordillera andina sobre la Frontera entre Chile-Argentina .

Zorroártico

Pedimos al gobierno Chileno que no autorice el proyecto Pascua Lama para proteger la totalidad de 2 glaciares, la pureza del agua de los valles de San Félix y El Tránsito, la calidad de la tierra cultivable en la Región de Atacama y la calidad de vida de la gente afectada de la Región.
  
 ... y  porque atrás vienen los nuestros pues la presidenta vetó la Ley de Glaciares. 
  
MUCHAS GRACIAS POR TU ATENCIÓN, ... APÓYANOS ! 


------Final del rumor-----------------------------------------------------------------------

Està clara la intenció de l'hoax, no? que el reenviis i puguin usar les adreces. Ja hem dit que l'adreça de correu electrònic és falsa (acabo d'enviar un missatge i me l'ha retornat). 


Les fotos estic segura que no corresponent a la mina, sembla un glaciar marí, i l'altra foto és d'una guineu àrtica, que com el seu nom indica, viu a l'àrtic.

A part que hi ha algunes frases que no s'entenen en absolut i estan mal redactades.
REBUT ELS DIES:

- 14 de juliol de 2010: Amb 600 persones apuntades a la llista. Qui m'ho va enviar va fer servir còpia oculta (BIEN!!) Portava aquesta nota, a més:

POR  FAVOR TOMEN CONCIENCIA
EL AGUA
ES LA FUENTE DE VIDA DEL PLANETA ..........
ES "NUESTRA VIDA".......... 

¡¡¡¡¡¡¡ SOMOS AGUAAAA!!!!!!!!!!!
¡¡¡¡¡¡¡¡ TENEMOS QUE ACTUAR!!!!!!!!.......

Pongan reenviar y luego se agregan al final...

- 3 de febrer de 2011: Aquest missatge, portava una cua de 720 persones que s'havien apuntat a la llista. Ho sento, he trencat la cadena...... I 29 adreces de correu disponibles per a ser copiades.

- 25 de febrer de 2011: Amb còpia ocultaAmb una cua de 715 persones que s'havien apuntat a la llista. Ho sento, he tornat a trencar la cadena......Mai arribarem a les 1000....Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011