dimarts, 7 de setembre del 2010

Reciclatge, envasos, etiquetes i escombreries

Hom (m'encanta aquesta paraula), hom veu a TOTES les etiquetes de qualsevol cosa que comprem envasada una sèrie de símbols i informació a la qual no li fem ni cas.
No és la meva intenció en aquesta entrada explicar la simbologia de tots els pictogrames que podem trobar en les etiquetes, però n'hi ha un al qual estem mooooolt acostumats però que en general no se sap què vol dir.

El símbol en qüestió és aquest. S'anomena PUNT VERD, encara que pot ser de qualsevol color

La pregunta és: què significa?

- Que l'envàs està fet amb material reciclable - No

- Que l'envàs és reciclable  - No del tot correcte


Resposta correcte: significa que una part del que t'ha costat l'envàs (la cosa que has comprat i l'envàs on hi va) és el cost del seu reciclatge. Amb altres paraules: significa que t'estant cobrant pel reciclatge de l'envàs on hi ha ficada la cosa que has comprat.

Davant l'entrada en vigor de la Llei d'Envasos i Residus d'envasos, els fabricants de coses envasades només tenien dos alternatives per cumplir la llei:

- o feien que el consumidor final els hi tornés l'envàs.
- o cobraven al consumidor final una taxa per reciclar l'envàs

No cal dir que la majoria dels fabricants van optar per cobrar la taxa al consumidor final, o sigui, nosaltres.

Per altre part, aquesta taxa que cobren al consumidor final no se la queden els fabricants, sinó que ha d'anar a parar a una societat sense ànim de lucre, anomenada Ecoembes, que es dedica a recollir aquests envasos un cop usada o esgotada la cosa que hi ha a dins. Ho fa, al menys aquí a casa nostra, a través del sistema de contenidors de recollida selectiva al carrer. Aquesta recollida no té cap cost per les arques municipals perque la paguem entre tots els consumidors quan comprem qualsevol cosa envasada.

Resum: hom compra una cosa qualsevol. Dins el preu de la cosa hi ha una petita part que és el cost de reciclar l'embolcall o l'envàs (marcat amb el punt verd). Hom té dret a dipositar l'envàs en el contenidor de recollida més proper, per a que el reciclin.

Alternativa per perdre diners (l'Hom) i guanyar diners (ecoembes): hom compra una cosa. Hom tira l'envàs a la basura o en qualsevol paperera, o en qualsevol puestu. Si tires l'envàs a la basura, aquesta recollida sí costa diners al municipi. Si costa diners al municipi, l'ajuntament els cobrarà als contribuents (és a dir a l'Hom). Per tant hom estarà pagant dos vegades el mateix envàs: una quan el va comprar, i una altre quan l'ha tirar a les escombreries.

Si hom tira l'envàs a qualsevol puestu, hom no perd diners, però si que els guanya la societat que ha cobrat aquests diners per reciclar l'envàs: de fet ha cobrat però no ha reciclat.

Per tant, i com tot al final, ja no és una qüestió mediambiental, és una qüestió econòmica aquest panorama:


O aquest altre:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011