dimarts, 28 de setembre del 2010

Els bolets: misterioses formes de vida

Article publicat al setmanari Empordà, el 28 de setembre de 2010



Entre animals i vegetals, els bolets són la part visible d’uns organismes terrestres molt especials: els fongs. Els científics classifiquen de vegetals totes aquelles formes de vida que poden fer la fotosíntesis, és a dir, que l’energia que necessiten l’obtenen directament del Sol. Es caracteritzen perquè són de color verd: la clorofil·la és un pigment necessari per captar l’energia solar.  Els animals són aquelles formes de vida que no poden treure energia directament del Sol i que a més, tenen una característica molt peculiar: es poden desplaçar lliurament.

Però els fongs no fan la fotosíntesi, no tenen clorofil·la, ni tenen la capacitat de moure’s...estan entre mig d’animals i vegetals. Per tant es va optar per constituir un regne que fos per a ell sols. Si de petits a l’escola ens deien que a la natura hi havia tres regnes: l’animal, el vegetal i el mineral, ara els hi expliquen que hi ha quatre: animal, vegetal, mineral i fongs. En el regne dels fongs hi són representats els llevats, les floridures i el que coneixem per bolet.

Els fongs estan formats per unes fibres anomenades hifes. Totes les hifes juntes formen un micel.li. En el cas dels bolets, aquest micel.li és subterrani i no s’acostuma a veure. El bolet en si és l’aparell reproductor del fong, el que fabrica les espores, que serien l’equivalent a les llavors de les plantes.

És per aquest motiu que es recomana recollir els bolets amb cistell: el cistell permet que les espores que es troben en el bolet es dispersin mentre en busquem més. Les espores que caiguin a terra esperaran el moment idoni per germinar i formar una hifa, que donarà lloc a un micel.li que, algun dia, formarà un bolet per reproduir-se.

I de què viuen els bolets? Seria més encertat preguntar, de què viuen els fongs que fabriquen bolets? Depèn de l’espècie de fong, però, en general, els fongs comestibles viuen amb una relació molt especial amb altres vegetals, o s’alimenten de matèria orgànica morta.

Per exemple, si pregunteu a un caçador de bolets on podeu trobar rovellons o pinetells us dirà que a sota les pinedes (segur que no especifica quina pineda, ni el lloc exacte). Aquests dos fongs, els que fan els rovellons i els pinetells, viuen sempre associats als pins. Els seus micel·les es barregen i interactuen amb les arrels del pi i tots dos organismes en surten beneficiats. Aquesta relació de benefici mutu s’anomena simbiosi.  Els pins tenen unes arrels molt poc desenvolupades i molt fines, però ajudades amb el micel·li dels fongs, poden captar aigua i sals minerals de manera molt més eficient. I el pi li dóna al fong tot allò que necessita per créixer.

Exemples de bolets que s’alimenten de matèria orgànica morta serien les gírgoles viuen sobre la fusta en descomposició del pollancre, o els xampinyons que es cultiven sobre excrements de cavall.

Com tots sabem n’hi ha bolets comestibles, d’altres que no ho són, i d’altres que són tòxics i verinosos, fins causar la mort. També hi ha bolets que fabriquen substàncies al·lucinògenes i psicotròpiques, usades en cerimònies ancestrals. Per això alguns bolets estan relacionats amb l’imaginari de bruixes i follets, com per exemple els cama-sec que viuen entre l’herba dels prats de vegades formen cercles o rodones que coincideixen amb el micel·la subterrani, però quan no se sabia aquest fet, es pensava que era cosa de fades.

Hi ha multitud de guies per anar a caçar bolets i la Generalitat, a través de la televisió en fa ressó tot sovint. Sobretot cal tenir cura del bosc, no remenar gaire el sòl, i no deixar residus. I un bon mapa, gps, o el que sigui, per no perdre’s!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011