dimarts, 10 de març del 2009

No vull una nespresso

L'altre dia vaig sentir que algú em volia regalar una nespresso.

M'encanta el cafè, però no vull una nespresso.

Però abans d'ahir, per l'aniversari d'en JoanLL, el seu pare ens va portar un regal. Va dir que era per tots dos.

El regal estava meravellosament embolicat, amb paper de regal i unes cintetes d'un paper-plàstic que li penjaven. El va treure d'una gran bossa de paper. Semblava un d'aquells regals que esperes que et portin els Reis.

Era una nespresso.

En JoanLL m'ha mirat mentre el meu cervell entrava en contradicció emociomal, mentre devia canviar l'expressió de la meva cara mentre la raó empenyava als llavis per dir NO. "No puc. No la vull. Ostrens de veritat". He intentat explicar-me però l'altre part del cervell s'ha ocupat de no trobar cap raó prou convincent. "Ja t'entenc" ha dit l'avi. No sé si m'ha entés. En aquell moment no m'entenia ni jo mateixa.

He volgut separar-me fisicament i m'he anat a sentar al sofà. Em donava voltes tot. Em sentia desagraïda. Aiguadora de festes.

Després en JoanLL em diu que és un dels pocs regals que li han fet al llarg de la vida, regals regals, no diners. I a mi va i m'entra un remordiment molt gran mentre m'imaginava l'avi anant a comprar la màquina amb tota la il.lusió del món, mirant com l'embolicaven, pagant i portant el regal a casa i de Pala a aquí per a que la seva jove li digui que no la vol.


Així que de penitència m'he obligat a fer la redacció següent:


PER QUE NO VULL UNA NESPRESSO?


Primer de tot hem de fer una ullada a la pàgina web oficial. http://www.nespresso.com/precom/home_es_es.html




La informació mediambiental no està disponible ni en castellà:





En definitiva, nestlé o nespresso, que són el mateix en aquest sentit, té com a objectiu comprar la major part de la producció de cafè i a continuació lligar també als productors de manera que els hi venguin tot el cafè a ells. Després, seguint la tàctica del Cèsar (i d'en Fiti, el germà profe de física de La Salle Girona): divideix i guanyaràs, nestlé posa 5g de cafè en cada capsuleta i un munt (que intentaré calcular més endevant) d'alumini i plàstic i les ven al món civilitzat a través d'una campanya de publicitat que ens ve a dir que qui no té una nespresso no és d'aquest món.


Molta propaganda de l'origen del cafè però no diuen res de l'origen de l'alumini que l'envoltà. D'on surt? a on estan les "plantacions" d'alumini????

Un sol ús. L'alumini que conserva el cafè ja no serveix. La capsuleta no porta el punt verd. No la podem llençar al contenidor groc. I si la llencessim hauriem de treure primer el cafè de dins, que anirà a matèria orgànica, i la capsuleta l'hauriem de tornar, segons la llei, a qui ens la va vendre.


El més pràctic i comòde, seguint la filosofia de la nespresso, on prima la eficàcia i la comoditat, és llençar la capsuleta al rebuig. Aquí el rebuig va a un dipòsit controlat on s'enterra pels segles dels segles.

Fem un petit càlcul. Calculem un possible número de capsuletes de nespresso que arriben cada dia al dipòsit comarcal.

A la comarca sóm 103.597 habitants. Posem 4 persones per casa: 25.874 cases. Posem que un 10% tingui nespresso: 2.574 nespressos a l'Alt Empordà.

Tirant curt cada dia comptem dos cafès fets amb cada nespresso: són cada dia 5.148 capsuletes.

Ara tot són multiplicacions:

5.148 x 7 dies = 36.036 capsuletes a la setmana x 4 setmanes = 144.144 capsuletes al mes.

1.725.728 a l'any.


Una altra raó és el preu del cafè. Cada capsuleta de 5g costa entre 0,25 i 0,35 €. Això representa uns 50€ el kilo de cafè. En el super els paquets de 250gr costen de 3 a 4 €, potser menys perque fa temps que no en compro. Això vol dir que un paquet igual de cafè nespresso et costa uns 14€.

Perque clar, el que estàs pagant és el cafè? no? l'alumini el deuen regalar...

Aviam que hi haurà de veritat darrera aquesta nota de premsa: http://www.capsulandia.com/2009/03/nespresso-recicla-las-capsulas-de-cafe-usadas/

En fin. Això no deixa ser com els mòbils; tens una determinada companyia i un determinat model de mòbil. Però sempre et pots canviar de companyia conservant el número. No sé si canviant de marca de cafè et donen una altre cafetera. Estaria bé.




2 comentaris:

  1. Hola, trobo bé la teva explicació, però ja que tens la "ditxosa" cafetera et diré un parell de coses per a treure una part més positiva de tot plegat.
    - Les càpsules es poden buidar i fer bijuteria amb elles (jo faig cosetes ben boniques, les venc i els guanys són per a una protectora d'animals on hi estic com a voluntaria)
    - A les ferreteries venen un es càpsules de plàstic que es poden anant omplint amb el café del super normal. El meu pare diu que el café no surt tan bo.......però he pensat que potser t'interessaria saber-ho ;)

    Sigui com sigui, fes-li un petó gegant al paren d'en JoanLL ja que, com molt bé has dit, la va anar a comprar amb tota la il.lusió.

    Una abraçada


    San Begueria

    ResponElimina
  2. Hola San.
    Moltes gràcies pel comentari.
    Doncs al final vaig tornar la cafetera. Sé que amb el temps han anat dortint solucions al problema dels residus, però no em convencen, encara. També he vist els collarets i arracades que es fan, i queden molt bonics, la veritat.
    Tinc una amiga que ven cafè i també ven capsuletes de pl`stic, que es poden emplenar amb el cafè que vulguis i són reciclables, però tampoc m'han convençut....
    Enhorabona pel teu altruisme: a mi també m'entusiasmen els animals.
    Fins un altre
    Alícia

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011