dissabte, 8 de juny del 2013

El Bosal (bòsal) i el Mecate


El bosal, que podriem molt bé traduir per morrió, és un tipus de fre que no porta ferro, i actua sobre el nas i la mandíbula del cavall. La idea és que simplement està en contacte sobre el nas del cavall fins que, a través de les regnes (el mecate) vos transmetre un senyal deteminat (que giri, que freni, el que sigui).

És un estri que fan servir els practicants de la doma vaquera tradicional californana, segurament herència dels conqueridors. El bosal està fet de cuiro trenat i es va aprimant conforme el cavall va aprenent els senyals. 

Anomenen mecate a les regnes, que van anuades al bosal, amb un nus especial. Amb aquest nus, també és possible ajustar el bosal a la mida del nas del cavall. A més de les regnes, queda un tros de corda lliure, que pot fer de ramal. i es lliga a la sella.

A mi personalment m'agraden dues coses d'aquest fre: l'estètica, i el que no tingui res de metall. Abans d'ahir em va arribar el bosal des dels Estats Units, i per posar-li he recilclat una brida de doma clàssica.




Aquí es pot veure que no l'he ajustat gens bé.






La Montse Moragas és una amistat que he fet per fb. Ella m'ha ajudat molt en tot això del bosal. M'ha enviat la foto del seu cavall, on s'aprecia que el bosal està totalment ajustat al nas.



La Montse diu que fa temps que monta els seus dos  cavalls amb bosal, i n'està molt contenta. Té unes fotos espectaculars en el seu fb.



En aquest video s'explica com es fa el nus i com es col.loca el bosal:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011