divendres, 27 de maig del 2011

Estic indignada

L'altre dia a Girona vaig trobar el fill d'una parella amiga davant la Casa de Cultura. Va insistir per a que anés fins la Plaça Catalunya a veure com tenien muntat el campament. Em va parlar d'una carpa cuina i dels veïns que els hi portaven menjar i com un d'ells els hi va muntar una xarxa wi-fi. Animada per l'entusiasme d'aquell jove, em vaig apropar i em vaig sorprendre: si fins i tot tenien unes caixes de cartró fent de contenidors de vidre, paper, envasos i matèria orgànica.

Vaig passejar entremig les tendes i sota les carpes, lleguint pancartes i panfletus, admirant la cuina i el magatzem i la comissió de neteja. Tot de joves estaven ocupats darrera els taulells o en la cuina, altres escrivint i altre no fent res (visible).  Vaig pensar que un campament d'emergència funcionaria més o menys de la mateixa manera.

Avui he estat a Barcelona. Estic fent un curs de tècnic de protecció civil en el Departament d'Interior. El curs comença a les 9 del matí, cosa que m'obliga a aixecar-me a les 6, per afagar el tren de les 6h40, i acaba a quarts de tres. Havia quedat amb l'Eli, a quarts de quatre, per fer una volta per Plaça Catalunya, a veure els indignats.

El Conseller d'Interior és la màxima autoritat en protecció civil. La  protecció civil és el servei que ha de funcionar quan tot (o una gran part del tot) és un caos. El servei de protecció civil intenta protegir dels desastres a les persones, els béns i el medi ambient.

Sembla que el que s'intentava protegir avui era el medi ambient., sino, no ho entenc.

A quarts d'una l'Eli m'ha enviat un sms dient que la policia estava desallotjant Plaça Catalunya, però que ens veuriem on ens havíem citat.

En sortir del curs i caminant cap a Passeig de Gràcia he trobat alguns joves amb pintes de venir del campament. Ens hem trobat amb l'Eli. En arribar a la plaça, tot semblava encalmat. Hi havia molta gent. Ja s'havien muntat algunes carpes. La cuina tornava a funcionar. Hi ha algunes casetes en els arbres. Molta gent sentada escoltant un noi parlant per un altaveu que no amplifica res. Molta mala olor. Pocs papers per terra. Algunes persones dormint. En els horts no quedava ni un enciam. La gespa s'ha tornat groga. Els rosers estan destrossats. Hem fet algunes fotos:









Els pobres coloms s'havien arreplegat tots en una cantonada de la plaça. També deuen estar indignats.

A l'Eli li arriba un sms: un amic seu li diu que està en el hospital, amb un trau al cap provocat per un cop de la policia.

En la tornada en tren, tres joves de Figueres comentaven el que havia passat en el desallotjament. A les vuit, a la Rambla de Figueres, he vist una manifestació pacífica i molt sorollosa.

Però ha estat quan he arribat a casa i he vist les imatges per la tele que m'he indignat. I molt!

La policia ha intervingut impedint el pas dels acampats mentre la brigada de l'ajuntament s'emportava tot davant els seus nassos: fustes, matalassos, tendalls, ordinadors.....És clar, ho devien haver catalogat tot de residus. He vist un altre video amb els policies picant a gent sentada que no feia res.

Per fi, els estudiants de la universitat tallant la Diagonal....

Crec i estic convençuda que tot això es podia haver evitat. Es podia arribar a un acord ràpid. Amb la calor que feia a Barcelona i la pudor de la plaça segur que tothom hagués estat d'acord en que calia netejar a fons abans que derivés a un problema de salut pública.

Amb les comissions creades i funcionant, algun mediador de l'Ajuntament, podia haver anat a demanar organització per netejar la plaça sense més.

Per aquest motiu penso que netejar no era l'objectiu principal. Era només l'excusa per desallotjar. Evidenment demà s'haurà de celebrar la victòria del Barça. I com es compaginen centenars de culés amb centenars d'indignats i algunes desenes de brètols que busquen merdé???

Difícil qüestió. Però segur que hi ha una altre alternativa abans d'enviar la policia a picar la gent que no està fent res dolent.

Suposem que el mediador tingués èxit i es neteja la plaça pacíficament, sense necessitat de repartir llenya i sense antidisturbis. Doncs res. Demà es reparteixen cruassants i cafè amb llet i se'ls convida a anar a Colom (per exemple) fins que acabi la festa blau-grana.

Bé. Potser no cal repartir esmorzars, però tampoc cal repartir castanyes.  El diàleg hauria de ser prioritari, ja que els acampats estan organitzats, i protestant pacíficament, sense disturbis.

Amb aquesta actuació policial el Conseller només ha aconseguit portar molta més gent molt més indignada, a Plaça Catalunya, i, per solidaritat, a les altres ciutats catalanes, on també s'haurà de celebrar la victòria del Barça. Ara serà més difícil treure'ls. També serà més difícil parlar amb ells.  El problema s'ha multiplicat. I ara ja hi ha molta més gent indignada.

Alguns videus

- Telenoticies: http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/3548671

- Càrrega policial: http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3548570

- La diagonal tallada: http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3548691

- Més cops de porra: http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3547910

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011