diumenge, 15 de febrer del 2015

Torcedor


torcedor m Bastó amb dos forats per dins els quals passa un cordill que se cenyeix als morros d’una bèstia de manera que girant el bastó s’estrenyen fortament els morros de l’animal, i que s’empra per a dominar aquest mentre el ferren o curen.

Aish...de vegades trio a l'atzar les paraules que vull explicar en aquesta secció, i avui, l'atzar me l'ha jugada, per que no m'agrada estar sempre parlant del mateix: instruments de tortura dissenyats per l'home dirigits als cavalls. El rei de la creació.....torturant la resta de l'univers......en fin.

 El primer cop que vaig veure fer servir un torcedor jo tenia 16 anys i m'acabava d'iniciar en el món dels cavalls. Va venir al centre hípic un ferrador. El cavall no s'estava quiet de cap manera, no donava les mans ni els peus, i li va posar un torcedor.

No he trobat cap foto per ilustrar el mal que pots fer a un cavall pinçant el llavi o el nas. Si tu t'ho fas a tu mateix et pots fer una idea.

I el mal és que el cavall, no es va estar quiet. No perque fos un mal cavall....sinó perque estava mort de por...i lluitava per la seva vida, i no se'n fiava del ferrador.

I ja feia bé de no fiar-se del ferrador, perque aquest va acabant picant-li l'esquena amb el matell de ferrar, amb una ràbia que feia por, al cavall, a mi i a tots els altres nens que presenciaven com es ferra un cavall.

Afortunadament, hi ha altres mètodes més efectius per fer que els cavalls col.laborin. Un d'ells és l'aprenentatge per reforç positiu, i el seu instrument més valuós són els premis. El mètode "clicler" entra dins d'aquest tipus d'aprenentatge


Us poso un petit video



1 comentari:

  1. al principio,,tuvimos un ferrador que vi utilizar un torcedor y como el caballo se enfadaba,,le dio un golpe de martillo en la barriga,,,,
    este hombre no duro ni una hora en casa....
    y me quede una semana esperando a otro ,,,sin poder montar ...

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011