divendres, 7 de desembre de 2012

Martingala


martingala f Corretja que va del pitral o la cingla fins a la brida, que impedeix que un animal ensellat aixequi massa el cap.


Amb en Saada, en el Atles marroquí, a l'octubre de 2008. Quasi tots els cavalls portaven una martingala consistent en una corretja fins el pitral, que després s'obre en dos i s'enganxen a les regnes, passant les corretges de les regnes per les argolles. Donen més llibertat al cavall.


 Aquesta foto del desert, feta en el Sàhara, a l'octubre de 2009, l'he trobat buscant aquesta altre del Bylal, descansant després de passar el mar de dunes i abans de la galopada final de jornada.

En aquesta foto es veuen bé les martingales.


Els cavalls poden estirar el cap...ops! no recordo perque aquell dia no portava la martingala posada...L'enciclopèdia catalana dóna 4 accepcions de la paraula martingala:

 [indum] Peça de vestir dels homes d'armes que consistia en una calça, que cobria des de la cintura fins als genolls, i unes mitges, que cobrien des dels genolls fins als peus.

[matProcés estocàstic de Markov {Xn} que, a més de tenir una esperança matemàtica finita per a tot valor de t, té una esperança condicionada  essent aquest el valor pres en l'instant tn-1.
L'origen d'aquest nom prové de l'estudi dels jocs d'atzar quan hom vol descriure la fortuna d'un jugador immers en un sistema de jocs que són "neutres" en el sentit de l'esperança matemàtica.

Corretja que porta el cavall ensellat, que va des del cinglador fins a sota la gola del cavall i que serveix per a evitar que aquest vagi amb el cap cot.


[jocs] Jugada del joc del monte en què s'apunta a tres cartes contra una.

2 comentaris:

 1. martingale en frances se usa como palabra para dos cosas...
  una sirve en el juego,,como en el casino para un jugador......
  la otra para mantener el caballo en buena posicion,,en español ese ultimo se puede llamar
  gamarra.......

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gracias por comentar, Titou. En català la gamarra es:

   Corretja que va de la clau de la collera a la ventrera, passat entre les potes davanteres de l’animal.

   la "clau de la collera" es el collar que llevan los animales de tiro. La "ventrera" debe ser algún tipo de cincha. Debe ser más o menos lo mismo que la martingala, pero aplicado a la guarnicionería de los caballos de tiro.

   Elimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011