dimecres, 25 de gener del 2012

Recuperant la història catalana

Dimarts vaig assisitir a una conferència d'en Jordi Bilbeny, cap de recerca de l'Institut Nova (H)istòria. La xerrada formava part d'un cicle d'extensió universitària per majors de 65 anys, i versava sobre les darreres troballes sobre el descobriment d'Amèrica.
En Jordi Bilbeny

En Jordi Bilbeny s'ha dedicat a buscar proves relacionades amb la vida de l'anomenat Cristòbal Colón, i ha arribat a la conclusió que era català, i estava emparentat amb la casa Reial Catalana i amb els membres de la Generalitat, i que en realitat es deia Joan Colom.

També desfensa que l'expedició va sortir de Pals, al Baix Empordà, i que els mariners que l'acompanyaven - els germans Pinzón, en Bartolomé de las Casas, entre d'altres - eren també del Baix Empordà.

En el menú d'aquest mateix blog trobareu un enllaç a aquest Institut per aprofondir més en la matèria.

No cal dir que la mitjana d'edat dels escoltants rondava els 70 anys. L'Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona feia goig de la gent que hi havia, i la meva veïna de seient va dormir durant tota la conferència.

Al principi i final de la xerrada en Jordi va esmerçar molt de temps per a que copsessim la realitat de la censura castellana sobre llibres, textos i gravats, i com els castellans ens havien robat, a més del descobriment d'Amèrica, una gran part de la literatura dels segles XV, XVI i XVII i altres gestes encara potser per descobrir.

Ens va ensenyar, acabant ja la xerrada, una pintura de la conquesta de Mèxic, plena de banderes catalanes:

"Episodis de la conquesta de Mèxic". Miguel Gonzalez, 1698. Font

Sense voler, em vaig fixar en els cavalls, i el meu cap, contaminant per l'eufòria del moment, va rescatar el fet que els cavalls van ser portats pels conqueridors, i que si aquests eren catalans, els cavalls també ho havien de ser....

mmmm.....la raça catalana de cavalls ha desaparegut completament i poc rastre en queda. Si que està demostrat que la conquesta de l'Oest Americà, molt més tard, es va fer amb mules catalanes, ja que el ruc català és més gran que la resta d'ases i per tant les mules surten més resistents.

Podria ser que el cavall català estigués relacionat d'alguna manera amb el cavall andalús o, com se'l coneix ara, el Pura Raça Espanyola?

Tema interessant que donarà per varies entrades en el blog.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011