dimecres, 14 de desembre del 2011

El Fre

fre m Peça de ferro a la qual se subjecten les regnes i que posada a la boca del cavall serveix per a menar-lo. Hi ha dos tipus bàsics de fre, el filet i el mos.


filet m Fre suau, amb embocadura molt sovint articulada, als extrems de la qual hi ha les dues anelles on s’enganxen les regnes.


mos m Fre que té una acció més enèrgica que el filet, format per una embocadura recta o amb pont i dues cames amb acció de palanca, amb anelles als extrems per a enganxar les regnes.


En el argot hípicocatalà, tenim altres noms per aquestes peces: frenu, filet i bocadu. Penòs.

El fre és una peça, originariament de ferro, ara de diverses aleacions, amb acer inoxidable, que, bàsicament, fa mal al cavall. S'utilitza per a que el cavall pari, s'aturi. Només cal imaginar un cavall llençat al galop, aturat de cop per un ferro que es clava a les genives i a la llengua.
Segons la gràndària del fre i del seu diseny, i, sobretot, de les mans del genet, es pot fer més o molt més mal en la boca del cavall.


Aquest és un fre tipus mos de fa uns 2600 anys, trobat dins una tomba a Macedònia. Està al museu del Louvre. No és fàcil trobar tota la peça sensera.

Noteu que el francès mors equival a mos.

L'embocadura és aquesta peça horitzontal plena de punxes i anelles. Aquest és el tros que va dins la boca del cavall...


En aquesta imatge hom pot fer-se a la idea de la grandària d'aquest mos.


Les cames del fre, aquestes palanques laterals, un cop posades en el cavall, queden girades. És difícil d'explicar però podeu veure les fotos següents:




El de la dreta és el cavall de l'estàtua de Joana d'Arc sobre el Sacré-Coeur de Paris.

El de sota és un cavall d'un mural del Palau de'Assurbanipal en Nínive, realitzat al voltant de l'any 650 a.C. també en el Louvre.



Actualment, el mos que es servir té unes cames menys decoratives, per dir-ho d'alguna manera. N'hi ha diferents tipus, depenent de la disciplina que ensenyis al cavall.

La doma natural no fa servir ni el filet, ni el mos: ensenyen al cavall a parar amb la veu i després, amb la postura del cos.

Aquest és el típic bocadu vaquero, un mos a la vaquera, es podria dir. L'embocadura (embocadura f Part del fre que entra dins la boca de l’animal.és aquesta peça que està curvada: una forma pensada per presionar sobre la llengua del cavall.

Les regnes es col.loquen en les anelles de la part inferior, de manera que, en estirar-les, el pont pressiona sobre la llengua.

La cadeneta és per ajudar a tenir encara més pressió.


Font

El filet és més simple: el ferro de dins la boca està "partit", que vol dir articulat, per a que no faci tant de mal, i les regnes es sujecten directament al ferro. Normalment no porta cadeneta.

Entre el filet i el mos, hi ha infinites variants, que s'adapten a tot tipus de cavall...Els que fan doma clàssica, per exemple, usen un filet i un mos i porten quatre regnes, dos a cada mà.

L'altre dia al Salon du Cheval, vaig veure una exhibició de treball de la Policia a cavall de París, i també els muntaven amb mos i filet.

Cavall amb mos. També porta uns cercles de goma per protegir els llavis de l'acer inoxidable i prevenir llaguetes. Astúries 2010
Cavall amb filet partit i una mini palanca en forma de D, amb cadeneta. Transhumància 2011


Filet partit amb D. A la D hi ha uns forats per fixar les regnes. Quan més avall les poses, més pressió es fa sobre la llengua i les genives.




Al Marroc el cavalls, tots sensers, portàven només un filet a la boca.

La foto següent és curiosa, perque és difícil trobar on lligar un cavall al mig del desert...


Per acabar, petits videos sobre com afecta el filet a la boca del cavall i, com a conseqüència, al seu comportament:





2 comentaris:

  1. Sento llàstima pel maltracte al cavall amb els arreus. Som molt cruels.

    ResponElimina
  2. Si. Però sempre depenen de com es facin servir. L'humà té el poder...

    ResponElimina

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011