dissabte, 24 d’abril del 2010

Shabbat

Amb les ganes que tenien de menjar un altre cop borreques, la pastisseria i totes les cafeteries i botigues del carrer, tancades pel Shabbat. Em tornat cap a casa a fer-nos una amenida de tomata i cogombre que haviem comprat ahir en el mercat, acompanyada d'olives negres del mercat tambe.

Eren cap a les 12h del migdia quan ens hem posat em marxa, entre una cosa i l'altre i, sense cap mes remei, hem agafat un taxi amb taxista musulma, perque els altres estaven de festa. Evidentment, ens ha tornat a timar. Ens ha portat al Monte de los Olivos des d'on es veu tota Jerusalem, i encara ens volia encolumar el seu germa de guia i portar-nos a no se on mes. Res. L'hem despedit tambe i hem decidit baixar caminant pel turo de les Oliveres que, per cert, no semblaven gaire antigues.



Hem agafat un caminet entre dos murs de pedra que a mi em sembla que es el mateix que surt a Ben-Hur quan Jesus va amb la creu, i sort que aquest cop era baixada!!! El cami passa al costat del cementiri jueu, on esta enterrat el Shilder de la llista de Shilder, encara que no hi ha manera d'identificar la tomba.

Cap a mig cami i seguint la guia haviem de trobar l'esglesia de Maria Magdalena, amb les seves cupules daurades i de ritus ortodoxe rus. L'entrada estava tancada i deia que no era dia de visita. Hem continuat el cami, donant ja per perduda les altres visites: hort de Getsemani i tomba de la Verge Maria, perque semblava que tot estava tancat i tot estava darrera els murs enormes que envolten els horts del turo de les oliveres.

Hem anat a fer un cafe mentre meditavem com tornar a pujar a la Jerusalem vella caminant el menys possible.

Pero, aleluia!, el del bar ens ha dit que just era l'hora que obrien l'hort de Gestsemani i que estava alla al costat. Mentre esperavem han arribat tres colombianes: dues turistes i una resident aqui. Molt amables ens han explicat com s'arribava als llocs que voliem veure!!!

Hem entrat a l'hort de Getsemani: algunes oliveres eren enormes i altres plantades de fa no gaire. Hi ha alla tambe l'esglesia de les Nacions, ja que molts paisos van ajudar a la seva reconstruccio.



L'esglesia de la tomba de la Verge Maria es impresionant: mes de 100 escales baixen cap a les profunditats de la terra, on hi ha un petit sepulcre on cal entrar ajupit. L'esglesia es molt antiga i plena de lamparetes bizantines. Alla ens hem retrobat amb els japonesos....

Hem entrat a Jerusalem per la porta dels lleons, que dona just a la Via Dolorosa. A ma dreta hi havia una porteta on posava "casa de la verge Maria" i cap alla dins hem anat. A l'entrada unes escales es tornaven a endinsar en la terra, aquest cop estretes i humides i en diferents pisos i en cartellets de cartulina hi posava "primera tomba de sta Anna" i " primera tomba de st. Joaquim" en unes repises tallades en la propia roca.

Amb l'Eli hem decidit que aniriem trobant tot de cases i llocs on van viure aquests personatges bliblics, i quan estavem discutint aixo s'han presentat les colombianes que ens demanaven on estava el lloc de l'Ultim Sopar.....en fin. El curios de tot aixo es que aquests llocs es troben al mig del barri musulma....

Les colombianes ens han ensenyat que per entrar als puestos tancats de Jerusalem nomes cal picar la porta (ja veus, que facil) i hem anat totes juntes al terrat d'un hostal austriac de pelegrins des d'on es veien els terrats de tota Jerusalem, amb els seus diposits d'aigua, les seves antenes i les banderetes d'Israel en "les ocupacions".

Hasta luego!! Hem marxat a menjar un sawarma i ens hem dedicat a les compres pel barri musulma...aggggg com ens enganyen!! que dificil es comprar sense que ens timin!!!!

La tarda ha passat placidament pels carrerons dels barris musulma i armeni. Hem tornat cap a casa, aquest cop amb un taxista honest que ha posat el taximetter.

De cop i volta, al carrer ple de casa, tot el que estava tancat al mati a la nit era obert i bullia d'activitat: s'ha acabar el Shabbat!! Hem sopat cuina israeli en un restaurant normalet i ara anem a dormir.

Dema cap a Qumran i a banyar-nos al Mar Mort

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Potser teniu alguna cosa a dir:

LES ENTRADES MÉS VISITADES DURANT LA SETMANA:

Les entrades més visitades

Trashumància 2011


Posidonia oceanica, la reina del Mediterrani

Avistament dofins llistat. Palafrugell maig 2011